De gemeente Zevenaar bespaart jaarlijks 3.500 euro aan stroomkosten door de straatverlichting 's nachts te controleren in plaats van overdag. Simpel en effectief. Doordat de visuele inspectie per fiets plaats vindt is een dure hoogwerker alleen nog maar voor de reparaties nodig. Sinds 2005 gaan zes medewerkers van de gemeente Zevenaar twee keer per jaar op de fiets de wijken door. In 3 avonden kunnen zij alle 6.200 lichtmasten van de gemeente inspecteren op scheefstand en op het feit of de lamp brandt, of het luikje van de aansluiting goed is gemonteerd en of er zichtbare schade is.
"De aannemer krijgt een lijst met lichtmastnummers en hij heeft een digitaal bestand van alle lichtmasten," verduidelijkt Wim Toeter, hoofd afdeling beheer van de gemeente Zevenaar, "De aannemer repareert de gemelde storingen en schades overdag. Het gaat daarbij om ongeveer 300 reparaties per jaar." De kosten voor reparatie blijven buiten de rekensom, omdat in de oude situatie die kosten ook apart op de rekening kwamen te staan.
Grote besparing
Het verschil met de vorige aanpak, waarbij de controles overdag plaatsvinden, is groot. Niet alleen bespaart de huidige aanpak energie, omdat nu overdag tijdens de inspectie de lampen niet meer hoeven te branden, maar ook financieel pakt de nieuwe werkwijze gunstig uit. Vroeger vond er standaard 10 keer per jaar gedurende 3,5 dagen onderhoud van alle lichtmasten plaats. Volgens gegevens van Toeter kostte toen de controle per lichtmast 7,37 euro. Met een bestand van 6.200 lichtmasten kwam dit neer op 54.375 euro incl. btw. Voor de controle per lichtmast en de eventuele reparatie zette de gemeente een hoogwerker in.
Nu werken de zes medewerkers van de buitendienst drie avonden van elk drie uur, zo zijn er per controle totaal 54 manuren mee gemoeid. Met een uurtarief van 30 euro per uur, inclusief overhead, komt dit neer op ongeveer 2.000 euro per inspectie, ofwel 4.000 euro per jaar. Inspectie en onderhoud gebeuren nu separaat. De hoogwerker wordt nu alleen ingezet voor daadwerkelijke reparaties.