Header IGOV - OVLNL banner

De Taskforce Verlichting is eind 2007 door het toenmalige ministerie van VROM opgericht om het Rijk te adviseren hoe energie-efficiënte verlichting tot standaard te krijgen is en lichthinder beperkt kan worden. De toenmalige minister heeft alle aanbevelingen van de Taskforce Verlichting overgenomen.

De activiteiten zijn uitgevoerd in de periode 2008 tot en met 2011. Eind 2011 is de Taskforce Verlichting opgeheven.

Samenwerkingsverband
De Taskforce Verlichting was tijdens die periode actief als samenwerkingverband van marktpartijen en overheden, gericht op het wegnemen van knelpunten die een doorbraak naar energiezuinige verlichting belemmeren. In de Taskforce namen vertegenwoordigers van bedrijfsleven, overheden en een natuur- en milieu-organisatie op persoonlijke titel deel. Zie de ledenlijst Taskforce Verlichting.
Voorzitter van de Taskforce was mevrouw Hetty Hafkamp, burgemeester van de gemeente Bergen en voorzitter van het Klimaatverbond Nederland.

Eindrapport
De Taskforce heeft op 29 november 2011 het eindrapport aan staatssecretaris Atsma van Milieu aangeboden. De belangrijkste conclusie in dit rapport is: energie-efficiënte verlichting is in Nederland in opmars, maar het is nog niet de standaard die zonder na te denken toegepast wordt.

Veel bereikt
De Taskforce Verlichting heeft veel bereikt. Het aantal spaar- en ledlampen in een gemiddeld huishouden steeg van 4 naar 10. Het percentage gemeenten dat werkt aan energiebesparing in de openbare verlichting steeg van 11 naar 85%. Alle provincies werken inmiddels aan energiezuinige verlichting. Het aandeel energiezuinige verlichting in scholen en kantoren steeg van 25 naar 35%. Aanwezigheidsdetectie wordt nu in 28% van de kantoren toegepast.

Ondanks de geboekte resultaten is het grootste deel van de gebruikte verlichting nog steeds energie-onzuinig. Dat is jammer. Vanuit het oogpunt van energiebesparing, maar ook vanuit financieel oogpunt.

Hetty Hafkamp, voormalig voorzitter van de Taskforce Verlichting:
"Energie-efficiënte verlichting is voor gebruikers een makkelijke manier om geld te besparen. Bovendien biedt de vervanging van bestaande verlichting door energiezuinige versies economische perspectieven voor het Nederlandse bedrijfsleven. En dat bedrijfsleven heeft de potentie om in deze sector een koppositie in te nemen."