Gemeente Groningen is een van de koplopergemeenten binnen de Taskforce Openbare Verlichting. Dat past in de ambitie van de gemeente om in 2025 een schone, leefbare en energieneutrale stad te zijn.
Openbare verlichting is een van de speerpunten. Volgens technisch beleidsmedewerker Harry van der Wal is met dimmen een besparing tussen 10% en 20% haalbaar: “We hadden al moderne verlichting, waaronder energiezuinige lichtbronnen in straatlantaarns, maar dimmen leverde volgens ons een extra besparing op."
Na enkele succesvolle experimenten in de wijk Paddepoel werd die veronderstelling hard gemaakt, waarbij de sociale veiligheid gewaarborgd bleef. Reden voor de raad om het dimproject te versnellen van 5 naar 2 jaar. In 2010 moeten 15.000 lichtpunten voorzien zijn van een Dynadimmer.
Deze dimmer werd speciaal ontwikkeld door Liandyn op basis van de wensen en eisen van de Gemeente Groningen, waarbij het regelen van dimniveaus en tijdstippen de belangrijkste voorwaarden waren. Philips nam de Dynadimmer over. De dimmer past binnen de strategie van Philips om klanten eenvoudig toe te passen en duurzame lichtoplossingen te bieden.
De dimmer heeft de grootte van een luciferdoosje en wordt toegepast in combinatie met een dimbaar elektronisch voorschakelapparaat (eVSA). De dimmer is programmeerbaar op 5 dimperioden met 5 verschillende niveaus. De lamp start op een lichtniveau van 90% in plaats van 100%. Vervolgens gaat de lamp om 21.00 uur geleidelijk naar 70%, om 22.00 uur naar 60% en om 23.00 uur naar 50%. Om 6.00 uur ’s ochtends is de lamp weer terug op een lichtniveau van 90%.
De dimmer wordt met name toegepast in woonwijken en op woonontsluitingswegen: dat zijn locaties waar ’s avonds de verkeersdrukte afneemt en minder licht geen afbreuk doet aan de verkeers- en sociale veiligheid.
Het dimmen van de OVL gaat de gemeente Groningen een energiebesparing opleveren van 1 miljoen kWh per jaar. Dat is vergelijkbaar met het elektriciteitsverbruik van zo’n 330 huishoudens. Het systeem verdient zich binnen 8,5 jaar terug. Het loont zelfs om bestaande armaturen om te bouwen. De investeringsgelden worden gefinancierd uit de besparing op energie-en onderhoudskosten. En uiteraard is de dimmer ook beschikbaar voor collega-gemeenten die geen zin hebben het wiel opnieuw uit te vinden.
Contact
Groningen
Harry van der Wal
Technisch Beleidsmedewerker
(050) 367 89 10