Website OVLNL.nl Home

Nieuws (Openbaar)

Feel the Night op 7 februari in Thialf Heerenveen
Kom ook naar het OVL Symposium én de lancering Light Challenge 2018

De duisternis beleven. Dát is het thema van de innovatiewedstrijd Light Challenge in 2018. Gemeenten, partners (bedrijven) en studenten uit heel Nederland slaan de handen ineen om innovatieve en toepasbare concepten te ontwikkelen voor een reeks uitdagingen uit de praktijk. De feestelijke lancering vindt plaats op 7 februari 2018 in Thialf Heerenveen. Op dezelfde locatie en datum organiseert de Stichting OVLNL voor haar leden én geïnteresseerden het OVL symposium. U bent voor beiden van harte uitgenodigd.

Vaak associëren we donker en duister met onprettig of zelfs onveilig. Vaak genieten we ook van een prachtige sterrenhemel. Dit spanningsveld staat centraal in het thema van dit jaar: ‘Feel the Night; maak de nacht op een prettige manier beleefbaar.’ Bent u als beleidsmaker, beheerder, ontwerper, leverancier, adviseur of op een andere manier betrokken bij licht in de openbare ruimte? Dan bent u van harte welkom op deze inspirerende bijeenkomst in het volledig vernieuwde Thialf IJsstadion in Heerenveen.

Het OVL Symposium
De stichting OVLNL organiseert in samenwerking met de Light Challenge op woensdag 7 februari het OVL Symposium rond het thema Feel the Night. Laat u inspireren door een variëteit aan sprekers die elk vanuit hun eigen discipline een bijdrage leveren aan de discussie over licht én donker in de openbare ruimte. Ontmoet deelnemende gemeenten, studenten en bedrijven van de Light Challenge én schuif aan bij de feestelijke lancering van de Light Challenge 2018.

Programma (DEEL 1)

13.00 uur
Inloop met koffie en iets lekkers

Welkom en toelichting op de Light Challenge 2018
Gemeente Heerenveen en de Provincie Friesland vormen de drijvende krachten achter de Light Challenge én voelen zich als geen ander betrokken bij het gekozen thema. Aan het begin van het symposium lichten ze graag toe waarom.

13.30 - 14:00 uur
Opening door dagvoorzitter Sipke Jan Bousema
Welkom in Heerenveen door Hans Broekhuizen (wethouder gemeente Heerenveen).

Het thema Feel the Night van alle kanten belicht
14.00 - 15.45 uur
Nynke Rixt Jukema (architect bij NRJ Architectuur Leeuwarden)
Annemieke Nijhof (CEO Tauw)
Chronobioloog Marijke Gordijn (Chrono@work)
Diervriendelijk ontwerpen van verlichting in onderdoorgangen en viaducten, Dr. Victor Loehr (Senior Eco-Engineer Rijkswaterstaat)

15.45 uur
Pauze, koffie en bijpraten

Programma (DEEL 2)

Het Feel the Night Debat “Duurzaam ontwerpen openbare verlichting”
Na de inspirerende en prikkelende presentaties voor de pauze, gaat het panel met u in gesprek over de haalbaarheid, wenselijkheid en de (on)mogelijkheden om anders tegen licht en donker aan te kijken. Over het spanningsveld tussen het ontwerpen van openbare verlichting op basis van normen en richtlijnen versus het omgevingsbewust ontwerpen. Hoe ga je om met de richtlijnen voor openbare verlichting zodat onnodig veel licht voorkomen wordt zonder afbreuk te doen aan sociale- en verkeersveiligheid. Hoe kun je omgevingsaspecten meenemen in het ontwerp van een openbare verlichting plan. U kunt meepraten over een leidraad die u op weg helpt. De input van deze bijeenkomst wordt gebruikt om met u als gebruiker en aanbieder van de openbare verlichting tot deze gebruikershandleiding te komen waarin de kennis en ervaring van specialisten voor iedereen beschikbaar en toepasbaar gemaakt wordt.

Het panel bestaat uit:
Robbert Dijkema (Adviesbureau Montad en voorzitter van het OVLNL netwerk Kennis) | Elkin Pertici (adviseur TAUW) | Martin Vergeer (Productmanager bij Ziut en lid van de NSVV kernteam Outdoor) | Peter Wijnands (gemeente Rotterdam) | Henk Ensing (gemeente Stadskanaal) | Ritsert Huijsman (DL studio Lichtontwerp).

16.15 uur
Voorstelronde en pitches van de panelleden

16.25 uur
Debat onder leiding van de dagvoorzitter met actieve inbreng van de deelnemers die op stellingen kunnen stemmen met de smartphone.

Keynote: Blik in de toekomst
We sluiten het middagprogramma af met een van de meest gevraagde trendwatchers van dit moment.

17.00 uur
Trendwatcher en futurist Richard van Hooijdonk over ‘Trendz 2030’ . Richard van Hooijdonk is schrijver van het boek “De wereld van morgen” ruim 500.000 mensen hebben zijn lezingen gevolgd of zijn theater tournee door Nederland gezien.

18.00 uur
Eten, drinken, bijpraten en lancering van de Light Challenge

Programma (Deel 3)

19.30 uur          
Inloop en ontvangst.

19.45 - 20.30 uur 
Dagvoorzitter Sipke Jan Bousema opent de avond.                    
Welkom door Sietske Poepjes (gedeputeerde provinsje Fryslân) en Hans Broekhuizen (wethouder gemeente Heerenveen).
Uitleg Light Challenge 2018.

20.30 uur            
Ruud Koonstra (Nationale Energiecommissaris van Nederland) over energie transitie, inzet jonge generatie en belang van duisternis.

21.00 - 22.30 uur 
Presentatie van de 11 Light Challenge opdrachten en overhandiging aan de teams.
Introductie Vakjury Light Challenge 2018.
Introductie TYPA (Tauw Young Potential Award).

22.30 uur            
Afsluiting en Kick off

Start Playground Feel the Night (warme kleding)
22.30 uur - kleine uurtjes  
Workshops over design, lichtontwerp, Virtual Reality (VR) en 3D printing.
Kunstenaars/designers geven hun eigen team een mini-masterclass kunst en design.
Teams gaan met hun opdrachten aan de slag. 
Feel the Night! Met muziek en entertainment. 
Kijkje achter de schermen: rondleidingen door het innovatieve vernieuwde Thialf Stadion. 
Schaatsen voor de liefhebber (schaatsen beschikbaar).

Aanmelden en informatie

Voor de geheel verzorgde middag en avond inclusief topsprekers, netwerkmomenten en inspiratie kunt u uw ticket reserveren voor € 245,-. Leden van OVLNL krijgen bovendien € 50,- korting. Als u het aanmeldformulier invult, reserveren we een van de beschikbare plaatsen voor u en krijgt u tijdig voor het evenement alle informatie toegestuurd. Klik hier voor het aanmeldformulier

pdfLC_2018_UITNODIGING_KICK_OFF_7_feb_1.pdf