Header IGOV - OVLNL banner

Banner Kenniscafé

IGOV Kenniscafé Openbare Verlichting 
“Gemeentelijke onderdoorgangen en viaducten”
Donderdagmiddag 14 september 2023 
(Lightronics, Waalwijk)

Op donderdagmiddag 14 september is het IGOV Kenniscafé Openbare Verlichting “Gemeentelijke onderdoorgangen en viaducten” geweest bij Lightronics in Waalwijk. Hieronder vindt u de presentaties van deze middag.


 • Toonaangevende en bedrijfszekere lichtoplossingen voor onderdoorgangen en viaducten.
  Door Thomas de Gruijter, Sales & Marketing director Lightronics

 • TU/e studie naar sociale veiligheid in onderdoorgangen i.s.m. Rotterdam.
  Tunnels worden door fietsers en wandelaars in het donker vaak als onveilig ervaren. Wij denken dat passende verlichting een belangrijke rol kan spelen om de sociale veiligheidsbeleving van fietsers en voetgangers te verbeteren door het gebied bij de in- en uitgangen van de tunnels te betrekken bij de tunnelbeleving, zodat het gehele gebied prettiger, veiliger en als één geheel wordt ervaren. Aan de hand van de casus van de Gemeente Rotterdam presenteert TU/e LightHouse onderzoek naar deze situaties en mogelijke oplossingen ervoor.
  Door Elke den Ouden en Rianne Valkenburg, TU/e LightHouse & Peter Wijnands en Charl de Hooge, Gemeente Rotterdam

 • De wetenschap achter het verlichten van fietstunnels.
  Een doorkijk naar het sociaal, verkeersveilig maar ook vleermuisvriendelijk verlichten van fiets- en voetgangerstunnels. Een bijzonder betoog met interessante wetenschappelijke Eye openers.
  Door Nico de Kruijter, specialist op het gebied van o.a. tunnelverlichting, De Kruijter Public Lighting.

 • Lichtkunst in ondergangen van Amsterdam
  Onderdoorgangen zijn vaak vooral functioneel ontworpen en daardoor onplezierig voor met name voetgangers en fietsers om hun weg door te nemen. Verlichting lijkt de oplossing maar het kan ook anders. In Amsterdam wordt lichtkunst geïntegreerd in de onderdoorgang en bovendien komt het tot stand zonder dat daar vooraf al budgetten voor geprogrammeerd zijn. Hoe maak je werk met werk en hoe breng je partijen van binnen en buiten de gemeente samen.
  Door Hans Akkerman, senior adviseur Verlichting, Verkeer en Openbare Ruimte gemeente Amsterdam.