Website OVLNL.nl Home

Nieuws (Openbaar)

OVL Symposium en Kick Off LightChallenge
De stichting OVLNL organiseert bij de kick off van de Light Challenge 2018 op woensdag 7 februari het OVL Symposium rond het thema Feel the Night. Laat u inspireren door een variëteit aan sprekers die elk vanuit hun eigen discipline een bijdrage leveren aan de discussie over licht én donker in de openbare ruimte. Ontmoet deelnemende gemeenten, studenten en bedrijven van de Light Challenge én schuif aan bij de feestelijke lancering van de Light Challenge 2018.

Debat
Na de inspirerende en prikkelende presentaties voor de pauze, gaat het panel met de zaal in gesprek over de haalbaarheid, wenselijkheid en de (on)mogelijkheden om anders tegen licht en donker aan te kijken. Over het spanningsveld tussen het ontwerpen van openbare verlichting op basis van normen en richtlijnen versus het omgevingsbewust ontwerpen.

Achtergrondinformatie bij het thema
De Europese Richtlijn OVL NEN13201-2017 stelt andere eisen aan de lichtniveau ’s voor openbare verlichting dan we gewend waren. Tegelijkertijd biedt het de mogelijkheid Wegdekreflectie mee te nemen in de berekeningen. De wereld van de openbare verlichting verandert snel. Belangrijke ontwikkelingen zijn onder andere de vervanging van conventionele verlichting door led, de bijna explosieve groei van het aanbod van lichtbronnen en armaturen. Lichthinder en verblinding zijn belangrijker dan ooit. Hoe maakt de ontwerper van OVL plannen, rekening houdend met al deze aspecten en met de Richtlijn als basis, een goed verlichtingsplan?

De groeiende aandacht voor de bijdrage die licht kan leveren aan de beleving en het welbevinden van mensen in hun omgeving en de natuur. Het maken van keuzes wordt hierdoor complexer: welke verlichting is functioneel en voldoet aan (technische richtlijnen) en past tevens bij het gebruik, de eigenheid en de functie van de ruimte én bij de behoeften van de diverse gebruikers en duurzaamheid?

Vragen die daarom in het Debat aan bod komen:

  • Hoe ga je om met de richtlijnen voor openbare verlichting zodat onnodig veel licht voorkomen wordt zonder afbreuk te doen aan sociale- en verkeersveiligheid?
  • Hoe kun je omgevingsaspecten meenemen in het ontwerp van een openbare verlichting plan?
  • Welke kansen bieden andere lichtbronnen zoals omgevingslicht en of wegdekreflectie dan masten met armaturen?
  • Hebben jullie een geslaagd en/of minder geslaagd voorbeeld van een minder-licht project?
  • Hoe kun je rekening houden met de oudere weggebruiker die minder zicht heeft en meer last van verblindend licht heeft.
  • Hoe ben je juridisch gedekt als je afwijkt van de norm of deze in zijn geheel niet toepast?

Leidraad
Deelnemers kunnen meepraten over een gebruikershandleiding die u op weg helpt. De input van deze bijeenkomst wordt gebruikt om met u als gebruiker en aanbieder van de openbare verlichting tot deze leidraad te komen waarin de kennis en ervaring van specialisten voor iedereen beschikbaar en toepasbaar gemaakt wordt.

Panel
Het panel bestaat uit een mix van professionals uit de sector die elk hun eigen geluid zullen laten horen. Met een afgevaardigde van het platform Lichtontwerp Nederland, Ritsert Huijsman (Studio DL), Robbert Dijkema (o.a. voorzitter van het OVLNL netwerk Kennis), Martin Vergeer (Productmanager bij Ziut en lid van de NSVV Kernteam Outdoor), Elkin Petrici (Tauw), Peter Wijnands (gemeente Rotterdam) en Henk Ensing (gemeente Stadskanaal).

 

Aanmelden en informatie

Voor de geheel verzorgde middag en avond inclusief topsprekers, netwerkmomenten en inspiratie kunt u uw ticket reserveren voor € 245,-. Leden van OVLNL krijgen bovendien € 50,- korting. Als u het aanmeldformulier invult, reserveren we een van de beschikbare plaatsen voor u en krijgt u tijdig voor het evenement alle informatie toegestuurd.

U kunt bij het OVL Symposium en (optioneel) de lancering van de Light Challenge 2018 aanwezig zijn als:

0 basisdeelnemer en betaal 245,- voor middag-, avond- en nachtprogramma inclusief eten en drinken
0 lid OVLNL en betaal 195,- voor middag-, avond- en nachtprogramma inclusief eten en drinken

0 basisdeelnemer en betaal 195,- voor alleen het middagprogramma
0 lid OVLNL en betaal 145,- voor alleen het middagprogramma

Aanmelden:

http://www.apform.nl/formulieren/view.php?id=150

 

Wilt u meer weten over de Stichting OVLNL kijk dan op: www.ovlnl.nl. Meer informatie over de Light Challenge 2018 en het volledig programma van het OVL symposium leest u op: www.lightchallenge.eu.

pdfDownload dit artikel als pdf