Website OVLNL.nl Home

Nieuws (Openbaar)

Graag stel ik me even voor, ik ben Thomas Wittekamp en inmiddels 11 jaar werkzaam als OVL beheerder bij de gemeente Huizen.

De laatste jaren zat ik vol verwachting op een toepasbare LED kegelarmatuur te wachten die voldeed aan een rijtje eisen die ik als beheerder belangrijk vind. Na een lang zoeken en vergelijken kon ik niet vinden wat voor de gemeente van toepassing kon zijn. Uiteindelijk ben ik met diverse fabrikanten in gesprek gegaan met de vraag of zij een armatuur konden ontwikkelen die wel aan deze eisen voldoet. Na een aantal fabrikanten gesproken te hebben was er één fabrikant die hier geheel voor open stond en mocht dicteren wat mijn eisen zijn. Zonder verdere afname verplichting of addertjes onder het gras. Als een beheerder met enige ervaring en goede ideeën kan meedenken dan zal dit verder alleen maar voordelen brengen was het uitgangspunt. Tijdens het meedenken in de uitwerking hiervan kwamen we veel voordelen tegen en is het resultaat boven verwachting.

Lichtniveau en eficacy
Wij hebben in Huizen een aantal jaren 70 wijken waarbij de 3,5m mastjes op een afstand van 30 tot 35 meter uit elkaar staan. Om de masten niet te verplaatsen was ik opzoek naar een breed lichtprofiel om in ieder geval de P6 waarde van de NPR te behalen. Aangezien wij inmiddels de PLL24 hadden vervangen door 13W retrofit LED lampen is mijn eis om P6 lichtbeeld te halen onder systeemvermogen van maximaal 13W. Door midpower LED’s toe te passen konden wij met Samsung LED’s van 229lm/W voldoen aan deze eis. Het toepassen van lenzen houdt 10% licht tegen waardoor we vervolgens gekozen om de LED’s te richten in plaats van het licht te buigen met lenzen. De LED’s staan zodanig in een hoek om zoveel mogelijk een gelijkmatig lichtbeeld te creëren.

Door een verdeling van 100st midpower LED’s te gebruiken is de verblinding minimaal. Voor de zekerheid is een licht diffuse kap toegepast om de verblinding te minimaliseren. Het voordeel van een diffuse kap is dat er meer verticale lichtsterkte optreed en gezichtsherkenning toeneemt. Dit komt in een woonwijk ten gunste van de sociale veiligheid.

Kunststof armaturen en warmteafdracht
Op de brandende midpower LED’s kon ik makkelijk mijn vinger leggen en ze voelden lauw/warm aan. Het armatuur wordt maximaal 5 ℃ warmer dan de omgevingstemperatuur. De warmteafdracht is minimaal en hier is dus geen zwaar aluminium voor nodig om de warmteafdracht te waarborgen.

CO2 footprint, circulariteit en recycling
Dit gaf voor mij de doorslag om voor kunststof te kiezen met het bijkomend voordeel van Nederlandse productie met alle voordelen van dien. Daarbij is het ook als zijnde installatieverantwoordelijke voor mij belangrijk dat het armatuur door deze materiaalkeuze dubbel geïsoleerd is.

Gezien onze toekomstige circulaire plicht is het even wennen om langer met onze spullen te doen en spare-parts te gebruiken. Dan is het handiger om de productie in de buurt te houden en niet afhankelijk te zijn van Azië met alle productieprocessen en transport emissies van dien. Transport per vliegtuig en schip zijn bovendien de meest vervuilende transportmiddelen. Hiermee sta je dan al 1-0 achter als je naar de co2 footprint van een armatuur kijkt.
Na het product zoveel mogelijk circulair benut te hebben en het materiaal echt aan het einde van zijn levensduur of defect is, wordt de recycling naar bijvoorbeeld een bermpaaltje nog maar een kleine stap.

Dit alles heeft ons als gemeente Huizen ieder geval de doorslag gegeven om voor de Diamond van Strapitec te kiezen als functioneel kegelarmatuur met een meerwaarde. Mochten er geïnteresseerden zijn die meer van het proces of het armatuur willen weten, neem gerust contact met mij op en jullie zijn altijd welkom voor een bak koffie!

Thomas Wittekamp

Thomas Wittekamp
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.