Website OVLNL.nl Home

Nieuws (Openbaar)

De Purso Group vergroot en versterkt haar markt positie in Europa door overname van het Nederlandse bedrijf Nedal Aluminium B.V.

De in het Finse Nokia gevestigde Purso Group Oy heeft door overname van het aandelenkapitaal het Nederlandse bedrijf Nedal Aluminium B.V. overgenomen. De overname is de grootste acquisitie in de historie van het Finse bedrijf. Purso Oy verwerkt aluminium tot profielen, componenten en bouw- en lichtsystemen. Met deze transactie verdubbelt Purso haar productie capaciteit en komen er nieuwe markten in Centraal Europa bij.

Met de transactie neemt Purso het dochterbedrijf Nedal Aluminium over van het beursgenoteerde Hunter Douglas. Nedal Aluminium specialiseert zich in het bijzonder in de hoogwaardige productie van overwegend grote aluminium profielen en heeft haar productie faciliteiten in Utrecht. Financiële details van de transactie worden niet vrijgegeven.

De omzet van Nedal Aluminium bedroeg in het afgelopen jaar circa EUR 75 Miljoen en er werkten circa 200 medewerkers. De productie locatie in Utrecht telt drie extrusie productie lijnen die voornamelijk gebruikt worden voor de productie van grote en zware profielen. Daarnaast is Nedal producent van aluminium lichtmasten.

“De expertise van twee traditionele aluminium verwerkers gecombineerd”

“`De transactie brengt de expertise van twee traditionele aluminium verwerkers bij elkaar wanneer het 60 jarige Purso een partnership initieert met het 80 jaar oude Nedal. Naast een verdubbeling van onze productie capaciteit, zal de transactie helpen ons marktbereik richting Centraal Europa significant te versterken en te vergroten in lijn met onze strategie.” zegt Jussi Aro, CEO van Purso Oy, de voordelen van de transactie samenvattend.

“Onze twee aluminium extrusie lijnen in Nokia zijn al enige tijd volledig bezet, dus zijn wij gaan nadenken hoe we onze productie capaciteit kunnen vergroten. De overname van Nedal geeft de nodige extra capaciteit en tevens breiden we de product mogelijkheden uit met grotere aluminium profielen.”

“Onze eigen productie zal niet overgebracht worden naar Nederland. Onze fabrieken in Finland staan bekend om de hoogwaardige nabewerking, dus is het goed mogelijk dat aluminium profielen die door Nedal in Nederland geproduceerd worden toekomstig ook in Finland nabewerkt worden,” voegt Jussi Aro toe.

Nedal blijft binnen de Purso Group een zelfstandig bedrijf

Nedal Aluminium B.V. zal als zelfstandig en onafhankelijk bedrijf binnen de Purso groep doorgaan. Door de acquisitie zullen er synergie voordelen ontstaan, bijvoorbeeld op het gebied van inkoop van grondstoffen en verkoop functies.

“Beide productie units zullen doorgaan met hun focus op productie van speciaal producten in plaats van volume productie. Wij behouden ons klant specifieke productie model, dat ertoe heeft bijgedragen om lange termijn relaties met klanten op te bouwen” zegt Jussi Aro.

“De wijziging van aandeelhouder voor slechts de 2de keer in het rijke 80 jarige bestaan is een grote verandering voor alle betrokkenen. Het zoeken naar een nieuwe aandeelhouder was een zeer uitdagend proces maar zeker de moeite waard. De samenwerking met Purso voelt als een warm welkom en heeft alle elementen in zich om beide bedrijven verder te laten groeien de toekomst in”, zegt Marcel Veldman, Managing Director van Nedal. Als niche speler heeft Nedal een sterke reputatie op het gebied van grote, zware, langere en meer complexe extrusie producten in een variëteit aan niet standard legeringen. Nedal bedient een groot aantal markten door geheel Europa en voor sommige
specifieke producten zelfs daarbuiten. “Beide bedrijven hebben een erg duidelijke focus en dat is vooral niet om in de voetstappen van klassieke extrusie bedrijven te treden maar om langdurige partnerships met klanten op te bouwen en zodoende voor beiden meer waarde te creëren. We zien de toekomst met veel vertrouwen tegemoet en zijn trots toe te treden tot de Purso groep.”

Meer informatie:
Purso Oy, CEO Jussi Aro, tel. +358 40 411 4554, e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Nedal Aluminium B.V., Managing Director Marcel T. Veldman, tel. +31 30 292 5769, email Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

In 1959 begon Purso de productie met een anodiseerbedrijf voor aluminium profielen. Purso Oy startte haar aluminium productie met een eerste extrusie lijn in Siuro, Nokia in 1974. Momenteel bestaat de groep uit Linjapinta Oy, een poeder coat bedrijf en Purso AluCool een producent van aluminium cool elementen. De totale omzet bedroeg in 2018 meer dan EUR 90 miljoen en waren er 270 mensen werkzaam. De groepsomzet bedraagt na acquisitie circa EUR 170 miljoen.

Nedal Aluminium

 Foto: Nedal Aluminium

Nedal2

Foto: Door de recente acquisitie zal het in Nokia gebaseerde Purso haar product range uitbreiden met grote aluminium profielen van het Nederlands bedrijf Nedal Aluminium en daarmee nieuwe markten aanboren.